مرگ هافبک طراح بعد از تیکی تاکا
آنالیز سپاهان؛ فوتبال پلی میکر نمیخواهد
بر اساس تازه ترین داده های فیفا بعد از جام جهانی 2018 دیگر این طور نیست تیمی که بیشتر صاحب توپ و میدان باشد و بیشتر توپ را به گردش دربیارود قهرمان شود.
به گزارش پایگاه خبری طوفان زرد و به نقل از "ورزش سه"، این یعنی مرگ تاکتیک تیکی تاکا. تاکتیکی که بارسا و پپ مبدع آن بودند و خیلی از تیم ها هم دوست داشتند این تاکتیک را تقلید کنند اما در میانه راه دست کشیدند و در نهایت هم به این نتیجه رسیدند هر تیمی باید بر اساس توانمندی های خویش راه دروازه حریف را در پیش گیرد. یکی با پاس های متعدد کوتاه و یکی با پاس های کم اما بلند.
اما در فوتبال ایران هم رسم بر این است تا تیم بزرگی ناموفق عمل می کند، می گوییم پلی میکر ندارد در حالی که واقعیت این است فوتبال امروز با توجه به تغییرات گسترده ای که در تاکتیک داشته بدون پلی میکر می تواند ره به جایی ببرد. از همه مهمتر تیم های حریف در منطقه یک سوم دفاعی متراکم بازی می کنند و فضا را به خوبی پوشش می دهند و هافبک طراح هر قدر در حمل توپ و ارسال پاس قوی باشند با فضای بسته مواجه می شود و این کار را برای او سخت می کند. به عبارت ساده تر امروز هافبک طراح هر قدر قوی باشد این طور نیست آزادی عمل کامل داشته باشد و به هر بازیکنی که دوست دارد پاس دهد و توپ را به هر منطقه ای که دوست دارد ببرد.
تیم ملی بعد از – از دست دادن مجتبی جباری هم به مسیر خود ادامه داد. پرسپولیس بعد از رفتن محسن مسلمان هم تغییری نکرده است. شاید که باید گفت بردن توپ به کناره ها و حمله از جناحین موجب شده تا دیگر نبود هافبک طراح در ترکیب تیم ها به چشم نیاید. طبیعتا حضور هافبکی که خوب پاس بدهد و عمق را به خوبی ببیند یک نعمت است اما نداشتن آن معضل نیست و تیم ها به خوبی با این فقدان کنار آمده اند و از دیگر فرصت ها برای رسیدن به گل استفاده می کنند.
علاوه بر پرسپولیس سپاهان امروز اگر چه در سیستم 1-3-2-4 از کومان در پست 10 استفاده می کند اما این طور نیست کومان یک پلی میکر باشد. این بازیکن به خوبی حلقه اتصال بین خط دفاعی و حمله است و توپ را به خوبی به گردش در می آورد. سپاهان از 21 گل زده تا اکنون سه بار از عمق به گل رسیده و این نشان می دهد استفاده از دیگر فضاها برای رسیدن به گل بهتر از عمق است.
نگاهی خواهیم داشت به عملکرد تیم سپاهان در هفته های سپری شده و ابتدا از فاز تهاجمی
*فاز تهاجمی
تعداد گل های زده: 21
نیمه اول: 12 گل
نیمه دوم: 9 گل
معدل گل زده در هر بازی:2.1
معدل گل زده بر دقیقه: 42.85
دقایق به ثمر رسیدن گل ها
دقیقه 1 تا 15: 2 گل
دقیقه 16 تا 30: 8 گل
دقیقه 31 تا 45: 2 گل
دقیقه 46 تا 60: 1 گل
دقیقه 61 تا 75: 2 گل
دقیقه 76 تا 90: 6 گل
بیشتر گل های تیم سپاهان در 15 دقیقه دوم نیمه اول به ثمر رسیده است. یعنی دقیقه 16 تا 30. این بدین معنی است تیم سپاهان بعد از سوت آغاز داور در 15 دقیقه اول به ارزیابی تیم حریف روی می آورد و در 15 دقیقه دوم بازی تهاجمی را در دستورکار خود قرار می دهد تا به گل برسد. جالب اینکه تا به این جای کار در دقایقی که بیشترین گل های به ثمر رسیده را داشته گلی دریافت نکرده است.
تیم سپاهان در 15 دقیقه انتهایی بازی هم تیم خوبی در فاز گلزنی نشان داده است. این بدین معنی است اگر تیم سپاهان به نتیجه مطلوب نرسیده باشد در 15 دقیقه انتهایی بازی تلاش گسترده ای برای تغییر نتیجه بازی خواهد داشت.
به ثمر رسیدن 12 گل از 21 گل سپاهان در نیمه اول نشان می دهد این تیم در نیمه اول به مراتب خطرناک تر از نیمه دوم است.
زننده گل های تیم سپاهان در 9 هفته سپری شده
1-کی روش استنلی (7 گل . 2 گل پنالتی)
2-سجاد شهبازاده (3 گل)
3-ساسان انصاری (3 گل)
4-مهرداد محمدی (2 گل)
5-عزت الله پورقاز (2 گل)
6-محمد ایران پوریان (2 گل)
7-سیاوش یزدانی (1 گل)
8-سعید آقایی (1 گل)
گل زن ترین بازیکن تیم سپاهان کی روش استنلی سانتر فوروارد این تیم است. او تا به این جای کار 7 گل به ثمر رسانده که 2 گل از روی نقطه پنالتی بوده است.
این مهاجم – مهاجم فیزیکی با قدرت سرزنی بالا است که قدرت پرش و ضربه سر خوبی دارد.
14 گل از 20 گل تیم سپاهان توسط مهاجم نوک و مهاجمان کناری به ثمر رسیده است اما هافبک های این تیم تا به این جای کار گل زنی نکرده اند. این نشان می دهد آنها تحت تاثیر بازی مهاجم نوک و بال هستند و سعی می کنند توپ را به آنها برسانند.
6 گل دیگر توسط مدافعان به ثمر رسیده است. این بدین معنی است که مدافعان میانی این تیم به هنگام ضربات ایستگاهی و پرتاب اوت ها جلو می کشند تا روی ضربات سر به گل برسند. هم چنین مدافعان کناری روی توپ هایی که از ضلع مخالف ارسال می شود گاها جلو می کشند تا توپ هایی که روی تیر دو ارسال می شوند تاثیر مثبت بگذارند. این کار را محمد ایران پوریان بهتر از مدافع چپ انجام می دهد.
*فاز دفاعی 9
نیمه اول: 4 گل
نیمه دوم: 5 گل
معدل گل خورده در هر بازی : 0.9
معدل گل خورده بر دقیقه: 100
دقایق گل های خورده
دقیقه 1 تا 15: 2 گل
دقیقه 16 تا 30: -
دقیقه 31 تا 45: 2 گل
دقیقه 46 تا 60: -
دقیقه 61 تا 75: 2 گل
دقیقه 76 تا 90: 3 گل
اگر بازی را به سه وقت 30 دقیقه ای تبدیل کنیم سپاهان در هر سه نیمه گل خورده است اما در 30 دقیقه پایانی آسیب پذیرتر نشان داده است. به طوریکه 5 گل از 9 گل خورده را در این دقایق دریافت کرده است.
خوردن دو گل در 15 دقیقه ابتدایی نشان می دهد این تیم در دقایق آغازین بازی هم آسیب پذیر است. معدل گل خورده این تیم در هر بازی 0.9 گل است و هر 100 دقیقه یک گل می خورد همان طور که در بالا بدان اشاره شده است. از این آمار و هم چنین اینکه هافبک های سپاهان تاکنون در امر گلزنی موفق نبوده اند می توان برداشت کرد هافبک های تیم سپاهان در دفاع کردن به خط دفاعی مدد می دهند.
بیشترین گل های خورده تیم سپاهان هم در 15 دقیقه انتهایی بازی رقم خورده است و این نشان می دهد صلابت این تیم در دقایق پایانی زیاد نیست. قطعا به این دلیل که در این دقایق برای تغییر روند بازی دست به بازی تهاجمی می زند.