آیا قهرمانی های مکرر سپاهان تحمل ناپذیر شده است ؟

وقتی در ابتدای لیگ یازدهم حاشیه سازی های فراوان استعفای محمدرضا ساکت مدیر عامل موفق و محبوب این تیم را زمینه ساز شد و عمده ستارگان این تیم راهی سایر تیم ها شدند بسیاری سپاهان را کاندید سقوط به لیگ آزادگان می دانستند اما با سپرده شدن سکان مدیریتی این تیم به علی رضا رحیمی سپاهان آهسته آهسته صدر جدول را تصاحب کرد تا باز هم ثابت شود این ساختار اصولی و برنامه ریزی مدون است که موفقیت را سبب می شود.
اما اتفاقات سلسله وار لیگ دوازدهم مجدداً شاعبه تحمل ناپذیر شدن قهرمانی سپاهان را در ذهن
هواداران زنده کرد. وقتی شاکله دفاعی سپاهان در لیگ یازدهم با ارقام نجومی و خارج از تصوری راهی تهران شدند و بودجه سپاهان نیز نسبت به فصل قبل کاهش چشمگیری را تجربه کرد می شد تصور کرد که مقدمات تضعیف سپاهان فراهم شده است. اما تجربه قبلی ثابت کرده بود که اینگونه اقدامات به تنهایی برای مهار سپاهان کافی نیست !
وقتی اشتباهات مکرر داوری علیه سپاهان در کنار برنامه ریزی تعجب برانگیز سازمان لیگ و البته همراه با سایر ناعدالتی های جاری در لیگ برتر که کم کم به عادتی خلل ناپذیر تبدیل شده است آنقدر هماهنگ در کنار هم قرار گرفتند که گویی دست هایی در کارند تا به هر نحوی شده مانع از قهرمانی مجدد سپاهان شوند بنحوی که حتی مدیرعامل سیاسی و چندشغله این روزها که از حواشی فوتبال به تنگ آمده است در مقابل دوربین هایی تلویزیونی از برنامه ریزی های صورت گرفته برای قهرمانی آن تیم دیگر صحبت به میان آورد.
اگر طبق عادت مسبوق به سابق بپذیریم که تیم های کم طرفدار پایتخت و حتی تیم هایی که اسماً به استانی دیگر منتقل شده اند باید در ورزشگاه آزادی میهمانان پشت گرم خود را میزبانی کنند و تنها حق انها بازی با لباس اولشان باشد، اما برگزاری غیر همزمان دیدارهای تیم های مدعی قهرمانی یعنی سه تیم اول فصل گذشته غیر قابل پذیرش است !
که شاهکار سازمان لیگ در تغییر زمان بازی اخیر سپاهان مقابل فجر سپاسی نمونه ای از برنامه ریزی سوال برانگیز سازمان لیگ می باشد.
اما براستی برگزاری دیدارهای استقلال روز بعد از دیدار سایر تیم های مدعی چه معنایی جز آگاهی این تیم از سایر نتیجه ها و کاهش استرس و ارائه بازی روان تر می تواند داشته باشد ؟
آیا در شرایطی که تیم پرسپولیس در کورس قهرمانی حضور ندارد برگزاری دیدارهای این تیم با تاخیر یک روزه نمی تواند پاسخگوی بهانه های واهی نظیر آسیب ندیدن چمن آزادی یا پخش زنده دیدار تیم های پرطرفدار باشد ؟
در این میان سوال دیگری که ذهن
هواداران را به خود مشغول کرده است ضریب اشتباهات داوری له یا علیه یک تیم می باشد، در این که اشتباهات داوری بدلیل خطای انسانی امر قابل پذیرشی است شکی نیست اما با توجه به علم آمار تجمیع این اشتباهات باید به نحوی باشد که سود و زیان هر تیم از آن نسبت متعادلی باشد و این در حالیست که اگر وضعیت داوری دیدارهای تیم سپاهان در لیگ دوازدهم را بررسی کنیم شاهد آن خواهیم بود که این تیم متحمل بیشترین ضرر از سمت اشتباهات داوری بوده است و جالبتر اینجاست که صدرنشین این روزهای لیگ برتر بیشترین بهره را از این اشتباهات بدست آورده است بنحوی که حتی مدیرعامل دیگر تیم وابسته به سازمان تربیت بدنی نیز در اظهارات خود بر این موضوع صحه گذارده است.
به هر روی شواهد و قرائن امکان وجود دست هایی در پس پرده برای ممانعت از تکرار قهرمانی توسط سپاهان را محتمل می نماید که البته حتی اگر همه این شواهد نیز انکار شود، فضای رقابتی لیگ برتر خود آنقدر ناعادلانه هست که حق اعتراض را برای بسیاری از تیم های حاضر در لیگ برتر و
هواداران پرشمار آن ها محفوظ بداریم.
در حالی که برخی از تیم ها از پخش زنده تمامی بازی های خود از سیمای ملی بهره مند بوده، در تعداد بیشتری از بازی های خود میزبانند و از بهترین ورزشگاه کشور بهره می جویند، تیمی نظیر سپاهان با بیشترین قهرمانی در لیگ برتر و حضور متداوم در بازی های آسیایی که اخیراً نیز برترین تیم قرن ایران از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا لقب گرفته است از داشتن یک ورزشگاه استاندارد بی نصیب بوده و ناچار است دیدارهای آسیایی خود را در ورزشگاهی خارج از محدوده استان اصفهان میزبانی کند.
در ادامه برای مستدل شدن نکات مطرح شده برخی از اشتباهات داوری تاثیر گذار در دیدارهای دو تیم سپاهان و استقلال در لیگ دوازدهم تا هفته بیست و دوم که در برنامه ورزشی 90 مورد بررسی قرار گرفته است را بر می شماریم:
اشتباهات تاثیرگذار داوری به سود دو تیم:
به سود استقلال:
* سایپا-استقلال (هفته 2)، شوت دقیقی از خط دروازه استقلال گذشت که کمک داور این صحنه را ندید
* استقلال-ملوان (هفته 5)، آرش برهانی به دلیل انجام خطای شدید بایستی از بازی اخراج میشد.
* پرسپولیس-استقلال (هفته 6)، خطای پنالتی روی بنگر بازیکن پرسپولیس گرفته نشد
* استقلال-نفت تهران (هفته 13)، خطای پنالتی روی موسوی بازیکن نفت گرفته نشد. گل دوم استقلال با خطای خسرو حیدری به ثمر رسید. اخراج غفوری بازیکن نفت به اشتباه انجام شد.
* استقلال-فولاد (هفته 16)، خطای بیرون از محوطه جریمه بازیکن فولاد روی برهانی به اشتباه پنالتی اعلان شد.
* استقلال-مس (هفته 21)، خطای هند پنالتی صادقی به اشتباه گرفته نشد. همچنین نکونام میتوانست از بازی اخراج شود.
به سود سپاهان:
* پیکان-سپاهان (هفته 6)، علی احمدی بایستی به دلیل انجام خطا از بازی اخراج میشد
* ملوان-سپاهان (هفته 10)، یک خطای پنالتی روی بازیکن ملوان گرفته نشد
اشتباهات تاثیرگذار داوری به ضرر دو تیم:
به ضرر استقلال:
* مس-استقلال (هفته 4)، گل سالم بازیکن استقلال به اشتباه آفساید اعلان شد
* تراکتورسازی-استقلال (هفته 12)، گل دوم تراکتورسازی در شرایط آفساید به ثمر رسید
* آلومینیوم-استقلال (هفته 18)، گل سالم بازیکن استقلال به اشتباه آفساید اعلان شد. یک خطای پنالتی هم به سود استقلال گرفته نشد
به ضرر سپاهان:
* نفت آبادان-سپاهان (هفته 8)، گل سالم اروین بولکو به نفت آبادان به اشتباه مردود اعلان شد
* صبا-سپاهان (هفته 12)، بازیکن صبای قم بایستی در نیمه اول از بازی اخراج میشد
* سپاهان-تراکتورسازی (هفته 13)، یک پنالتی اشتباه به سود تراکتورسازی اعلان شد
* سپاهان-داماش (هفته 16)، خطای پنالتی روی جالوویچ مهاجم سپاهان گرفته نشد
* مس-سپاهان (هفته 18)، خطای پنالتی روی غلامی مهاجم سپاهان گرفته نشد
* سپاهان-فولاد (هفته 19)، خطای پنالتی روی جالوویچ مهاجم سپاهان گرفته نشد
* سایپا-سپاهان (هفته 22)، خطای پنالتی روی سوکای مهاجم سپاهان گرفته نشد
اشتباهات دوجانبه تاثیرگذار داوری در بازیهای دو تیم:
برای استقلال:
* نفت آبادان-استقلال (هفته 10)، گل صحیح نکونام آفساید اعلان شد/ نکونام به دلیل انجام خطای شدید بایستی اخراج میشد
* داماش-استقلال (هفته 17)، یک پنالتی برای هر یک از دو تیم استقلال و داماش گرفته نشد
* استقلال-سایپا (هفته 19)، خطای پنالتی روی بازیکن سایپا گرفته نشد/ بازیکن سایپا به دلیل انجام خطای شدید بایستی اخراج میشد
برای سپاهان:
* سپاهان-راه آهن (هفته 3)، گل بازیکن سپاهان آفساید بود/ خطای پنالتی روی خلعتبری مهاجم سپاهان گرفته نشد.
* سپاهان-گهر (هفته 11)، یک پنالتی برای هر یک از دو تیم سپاهان و گهر گرفته نشد