یادداشت ویژه:کمی عمیق تر ؛ چرا در آسیا ناکام شدیم؟ / بیست و چند نکته برای یادآوری
علیرضا مرزبان ، دستیار سابق زلاتکو کرانچار در این مطلب جالب به برخی مشکلات همیشگی فوتبال ایران پرداخته است
آنالیزور یک تیم حاضر در نیمه نهائی لیگ اروپا میگفت:در نیمه اول سرمربی تیم از پرسینگ تیم رضایت نداشت و به او گفت چند صحنه پرسینگ نشان بدهیم. بعد از توضیحات سرمربی در رختکن بازیکنان در نیمه دوم پرسینگ را کامل و دقیق انجام دادند و تیم توانست به پیروزی برسد.
چرا این مطلب مهم است؟
1. کدام تیم درایران این امکان را دارد که در بین دو نیمه یک آنالیز تصویری داشته باشد و سر مربی تیم بتواند بدون حرف زیاد و در کمترین وقت ارزیابی علمی از فضا و زمان را به بازیکنان توضیح دهد.
2. من اطمینان دارم که نیروهای انسانی بزرگی در ایران وجود دارند که میتوانند در یک کادر قوی از تمام روزنه های فوتبال جهانی وارد شده و کار علمی انجام بدهند
3. آیا تمامی تیم های لیگ برتر با بازیکنان خود حرفه ای برخورد می کنند؟ همانطور که می بینیم متاسفانه هر روز بازیکنان اعتراض به عدم پرداخت حقوق خود دارند.
4. رفتار انسانی با بازیکنان بر اساس احترام متقابل وجود ندارد
5. تغذیه لازم انجام نمی شود و باشگاه ها این فاکتور را به عهده خود بازیکنان می گذارند، و دلیل آنها " بازیکنان به اندازه کافی پول میگیرند" است که این تفکر آماتوری و غیر حرفه ای است .بلاشک .
6. کدام باشگاه از امکانات سخت افزاری خوب برخوردار است؟ همه می دانیم که زمین های تمرین بسیاری از باشگاه ها در حد فاجعه است.
7. کدام باشگاه حاضر است تیم پزشکی قوی داشته باشد؟و از آن مهم تریک باشگاه چند بار حاضر است هزینه تست خون و تست لاکتیک، را بپردازد؟تا زه ، این در زمانیست که متخصصان تغذیه در ایران از نارسائی مواد غذائی میگویند، کیفیت سبزیجات و میوه ها به %25 رسیده است به عنوان مثال در کاهو و سبزیجات میزان آهن و سلنیوم موجود به یک چهارم نزول کرده است.
8. کدام باشگاه میتواند مکمل های مورد نیاز بازیکنان را تهیه کرده و در اختیار کادر پزشکی بگذازد؟کدام مدیرباشگاه شیرپاک خورده ای؟
9آعدم اعتماد و احترام به همدیگریکی دیگر از معضلات فوتبال ماست ... همیشه عوامل پشت پرده مقصرند. )
10. توهین به داوران از رفتارهای عادی فوتبال ماست .
11. رفتار بازیکنان بعد از تعویض که بازیکنان آن را یک نوع حمله به شخصیت انسانی خود میدانند و این سوال * چرا من*
12. نقش بزرگ مدیر برنامه بازیکنان در جنجال های حاشیه ای هم به همه معضلات اضافه شده است .
13. بخش بزرگی از بازیکنان ایران برای مذاکره اولیهبا مدیر برنامه به باشگاه می آیند میایند و باید پذیرفت که نقش تخریبی بیشتر این مدیران بیشر از سازند گی آنهاست. البته در همه دنیا رسم بر همین است ، به شرطی که دوستان شاغل در این حرفه هم قواعد انسانی و حرفه ای شغل خود راتمام و کمال بپذیرند.
14. ...همکاری عجیب بعضی از مربیان و مدیر عاملان با مدیر برنامه ها . این نکته ایست ها !
15. همکاری و دشمنی بعضی از رسا نه ها با مربیان و باشگاه ها به در خواست نیروهای مخالف
16. بدون شک چند باشگاه سعی فراوان دارند که به فوتبال پایه بدهند ولی کدام باشگاه در ایران از فلسفه مشخصی در تیم های پایه استفاده میکند و آیا اسم آکادمی ها برای باشگاه ها فقط یک بوتیک فرهنگی نشده است؟
17. ؟از 18 تیم لیگ برتر چند بازیکن از تیم های پایه قرارداد حرفه ای گرفته اند
18. برای تعداد زیادی از مدیر عاملان مهم است یک بازیکن 500 میلیونی بگیرند ولی حاضر نیستند این پول را برای آکادمی کنار بگذارند. البته با دانستن این مسئله که اگر مدیر موردنظر در لیگ و آن هم کوتاه مدت نتیجه نگیرد، باید رونده شود هم قابل درک است.و امیدواریم که باشگاه های ما در آینده از مدیران ورزشی استفاده کنند.
19. اگر 18 باشگاه لیگ برتری ما آکادمی می داشتند ما می توانستیم در رده های سنی 17-18-19-و20 ساله، 2160 فوتبالیست در حال رشد داشته باشیم و هر سال 102 بازیکن جوان به پیکره تیم های لیگ برتری اضافه کنیم و این فاکتور به فوتبال ملی نیز کمک فراوانی میکرد
20. تیم های باشگاهی کره جنوبی،ژاپن،قطر،عربستان و ازبکستان میتوانند بخاطر توان مالی بهتر بازیکنان با کیفیت بهتری به خدمت بگیرند، قطر(لخویا) با تابعیت دادن به بازیکنان فرانسوی،بلژیکی و آفریقائی فقط از بازیکنان با کیفیت استفاده مییکند
21. در جام آسیائی با توجه به اینکه هر باشگاه میتواند از 4 بازیکن خارجی استفاده کند و اگر باشگاهی بازیکنان خوب در خدمت داشته باشد، میتوان گفت که %40 تیم ازبازیکنان با کیفیت تشکیل شده است
22. به صورت متوسط در استقلال و تراکتور از 1 بازیکن خارجی و سپاهان از 2 بازیکن خارجی استفاده میکنند.لخویا امسال برای تیم خود مبلغ 200 میلیارد تومان خرج کرده است و الاهلی ، الشباب و الهلال و بسیاری از تیم های دیگر نیز همینطور.
بدون شک فوتبالیست های با استعدادی در کشور محبوب ما وجود دارند که میتوانند آینده فوتبال ما را تغییر بدهند و تنها راه آن سازماندهی علمی آکادمی های حرفه ای از رده های سنی 18.17.16.15.14.13 ساله میباشد
همکاری مدارس با این آکادمی ها نقش بزرگی بازی می کنند،رشد شخصیتی این بازیکنان باید از هدف های بزرگ آکادمی ها باشد و %30 از تمرینات این بازیکنان باید اختصاصی باشد و البته شرایط جسمانی و ژنتیک باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
اگر می خواهیم فوتبال ایران را به جلو ببریم باید یاد بگیریم که فوتبال حرفه ای از آرمان های انسانی و وفاداری ریشه دار به همدیگر فاصله زیادی ندارد.